Üniversitemizde “Nevruz Bayramı Şenliği” Gerçekleştirildi
21 Mart 2024 | 20:47

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Nevruz Bayramı Şenliği” bu yıl da büyük bir coşku ile gerçekleştirildi. Protokol konuşmalarıyla başlayan etkinlik, Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş’ın verdiği, “Türk Kültüründe Nevruz” adlı konferansla devam etti. Nevruz şenliği, ateş yakma ve demir dövme gösterisi, boyalı yumurta tokuşturma, halk oyunları, şiir dinletisi, ağız kopuzu dinletisi, dans gösterisi ve konserle sona erdi. 

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Yücel Gelişli, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Temel Çakıroğlu, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Gençlik Hizmetleri Müdürü Yusuf Kılınç, Genel Sekreter Mehmet Ali Özkan, Azerbaycan ve Kırgızistan Büyükelçilikleri temsilcileri, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri, daire başkanları, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğünün İstiklal Marşını ve eserlerini seslendirmesiyle başlayan etkinlik, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşması ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bayramlar toplumların kendi ortak inanç ve kültür çevrelerinden oluşturdukları, geçmişten aldıkları kültür mirasını belli kodlarla şekillendirerek bir nevi kültürler arası iletişim sağladıkları önemli kültür yansımalarıdır. Her bayram, toplumun kolektif şuur altında millî bir uyanış, duyuş, hissediş ve kültürler arası iletişimsel yeterlik sağlamada açık ve gizli görev üstlenmektedir” dedi.

Türk kültüründe dinî ve millî bayramların kök değerler bakımından bireylerin gelişimine pek çok eğitici, öğretici, norm koyucu yönü olduğunun altını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Türk kültüründe de bu özellikleri taşıyan, MÖ I. bin yılda başladığını düşündüğümüz sözlü Türk kültürünün en önemli yapı taşlarından biri de Nevruz’dur. Bugün özellikle bağımsızlık sonrasında Türkistan coğrafyasında millî bayram olarak kutlanan nevruzun kültür tarihimiz açısından ve gelecek kuşaklara Türk kimliğinin, maddi ve manevi kültür değerlerinin anlatılmasında en önemli araçlardan biri olduğu aşikârdır” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “21 Mart’ta dünyadaki birçok coğrafyada canlı olarak kutlanan Nevruz Bayramı’nın aslında Türk’ün öz bayramı (Ulustuŋ Ulı Küni/ Ulusun Büyük Günü) olduğunu vurgulamak ve anlatmak bizim en önemli görevimizdir. Bu sebeple göreve başladığımız 2020 yılından beri her yıl mart ayının üçüncü haftasında Nevruz Bayramını, siz değerli mensuplarımız ve öğrencilerimizin katılımıyla, büyük bir coşkuyla kutladık. Bugün de aynı coşku ve heyecanla sizlerle beraberiz. Sözlerimi burada tamamlarken, Nevruz Bayramının hiçbir zaman bölücü çevrelerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölünmez bütünlüğüne kast etme, içlerindeki kin ve düşmanlığı yansıtma, toplumun ortak değerlerine saldırma aracı olarak kullanılacak bir değer olmadığını vurgulamak istiyorum.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bayramların esas amacı, toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirip, birleştirme, kaynaştırma, paylaşma olmalıdır. Bayramların dili her zaman ortak ve birleştiricidir. Ayrıştırıcı, ötekileştirici, yıkıcı, kırıcı, terörize edici değildir. Bu vesileyle Türk toplumuna düşen en önemli görev hiç şüphesiz, Nevruz ve Nevruz Bayramı’nın en eski Türk Bayramlarından biri olduğu gerçeğinden hareketle, bu bayramı başta ailede, okullarda, toplumun her kesiminde yeni nesillere aktarmak olmalıdır. Nitekim bizler bu bayrama sahip çıkmadığımız yıllarda, bölücü, yıkıcı, hain çevrelerin Nevruz Bayramı’nı nasıl suiistimal ettiklerine hep beraber şahit olduk. Dolayısıyla bir bütün olarak bu mirasa sahip çıkıp, ortak Türk kültürünün inşasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında hepimize önemli görevler düştüğünü belirtmek istiyorum. Nevruz Bayramının önemi ve kutlanmasına dair pek çok hususu birazdan sizlere Prof. Dr. Gıyasettin AYTAŞ Hocamız anlatacaktır. Kendisine huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu güzel programın tertip edilmesinde emeği geçen Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımıza, Mehteran Takımına, gösterilerde yer alan siz değerli öğrencilerimize ve misafirlerimize, Merv Dans Grubu’na, Şuşa Müzik Grubuna da çok teşekkür ediyorum. Emeklerine, yüreklerine sağlık diyor, sizleri en kalbî duygularımla selamlıyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, “Türk Kültüründe Nevruz” adlı konferansı verdi. Toplumların milletleşme sürecinin oluşmasında ve gelişmesinde pek çok kültürel unsur bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, Nevruzun öneminden söz etti.  

Sözlü Türk kültürünün en önemli yapı taşlarından birinin de Nevruz olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, Nevruz ve Nevruz Bayramı Türklerin ve Türk kültürü havzasında yaşayan toplulukların ortak ve evrensel bir değeri olarak kutlandığını vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Konferansın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve konuklar yakılan Nevruz ateşinin üzerinden hep beraber atladılar. Nevruz ateşi sonrası Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve konuklar kutlama alanında kurulan stantları ziyaret ettiler. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, demir dövdü, yumurta tokuşturdu ve ok attı.

Program, Rektörlük yerleşkesinde gerçekleştirilen konser, dans ve çeşitli etkinliklerin ardından sona erdi.

-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1

background image