Üniversitemizde Nevruz Programı Gerçekleştirildi
23 Mart 2021 | 13:56

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi tarafından, “Yaşayan Nevruz Geleneğimiz” adlı program gerçekleştirdi. Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda protokol konuşmaları ile başlayan etkinlik, Âşık Kul Nuri, Âşık Zeki Erdali ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Şeyda Erdal’ın verdiği “Aşıkların Diliyle Nevruz” dinletisi ve Moderatörlüğünü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu’nun yaptığı panel ile devam etti. Panelde Prof. Dr. Hayriye Duran “Türk Kültüründe Nevruz”, Prof. Dr. Fatma Açık ise “Türk Dünyasında Nevruz” başlıklı birer konuşma gerçekleştirdiler.

Nevruz kutlamaları Üniversitemiz Tiyatro Kulübünün Rektörlük Kampüsü Bayrak Direği Etrafında gerçekleştirdiği nevruz ateşi yakma gösteresi, Ankara Seymenler Ekibi gösteresi, Halk Oyunları Topluluklarının gösterileri, Türk Sanatı Topluluğunun yumurta boyama etkinliği ile Özbek Pilavı ve lokma ikramı ile sona erdi.

Üniversitemizde düzenlenen Nevruz programına Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Bekir Buluç, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Erdal Zorba, Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Genel Sekreter Hasan Kaleli, Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Ragıp Akyürek, Raşit Yıldırım, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Nevruz demek, yeni gün demektir. Nevruz, Türklerin Ergenekon’da 400 yıl kapalı kalıp, büyük yürüyüşe başladıkları gündür. Atalarımız büyük yürüyüşün ardından her zaman âleme nizam vermeye, mazlumun yanında zalimin karşısında durmaya gayret etmiştir” dedi.

Türk töresindeki önemli günlerin unutturulmaya çalışıldığını ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugün bizler için çok önemli bir gün. Nevruz’a sahip çıkıp, gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Biz kendi geleneklerimizi Üniversitemizin bahçesinde yaşatmaya devam edeceğiz; çünkü Nevruz Türk tarihinde ulu bir gün. Gazi Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu 95 yıllık köklü bir ilim-irfan ocağı. Biz onun yaktığı bu meşaleyi daha ileri taşıyacağız. Bu önemli programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.”

Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Kulübü Derneği Seymen Ekibine, Mimarlık Fakültesi Halk Oyunları Topluluğuna, Fen Fakültesi Halk Oyunları ve Dansları Topluluğuna, Eczacılık Fakültesi Halk Dansları Topluluğuna, Teknoloji Fakültesi Halk Oyunları Topluluğuna, Gazi Eğitim Fakültesi Halk Oyunları ve Dansları Topluluğuna ve Gazi Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğuna yaptıkları katkılardan dolayı “Fidan Dikme Sertifikası” verdi.

background image