Gazi Eğitim Fakültesi Dünya Dili Türkçe Topluluğu

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÜNYA DİLİ TÜRKÇE TOPLULUĞU AMAÇLARIMIZ

Türk dili dünyanın en eski ve en yaygın dillerinden birisidir. Türkler tarih boyunca geniş bir coğrafyaya yayılmış, çeşitli milletlerle kültür alışverişinde bulunmuştur. Türkçe, bugün 250 milyonu aşkın bir nüfus tarafından çeşitli lehçe ve ağızlarıyla konuşulmaktadır. Dilimiz, Balkanlardan Büyük Okyanus’a Kuzey Buz Denizi’nden Tibet’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada ses bayrağımız olarak dalgalanmaktadır. Dışişleri Bakanlığının verilerine göre yurtdışında yaşayan 5 milyonu aşkın (Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının verilerine göre ise 6,5 milyonu aşkın) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı vardır.

Giderek insanlığın birbirine yaklaştığı ve kültürlerin birbirini etkilediği bir dünyada Türk Dilinin tarihî ve kültürel köklerinin güçlülüğüne bağlı olarak etki alanının genişlemesi, ses bayrağımız olan Türkçemizi bir dünya dili olma yolunda hedefe daha da yaklaştırmaktadır.

Bu bağlamda topluluğumuzun genel amacı; yurtdışında yaşayan soydaşlarımızı, aynı dili konuştuğumuz kardeş milletlerimizle Türkçemizi tüm yönleriyle ele almak; bir dünya dili olma yolunda Türkçenin geleceğine ışık tutacak çalışmalar ve etkinlikler yapmaktır. Türkçemizin dünya üzerindeki konumunu, gelişimini, dününü, bugününü ve yarınını ele almak; tarihimiz dilimiz ve kültürümüz bağlamında çalışmaktır.

Dünya dili olma yolunda Türkçenin güzel ve doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayan; Türk Dilini ve Edebiyatını, toplumu yansıtan bir inceleme alanı olarak gören, bunun yanında Türk kültürünün evrensel kültür içindeki yerini belirleyen, akademik anlamda bilgi üreten, tarihi bugünle buluşturup toplumsal gelişme sürecini inceleyen; dinamik hedefleri olan, edebiyat ve dil açısından misyonunu yerine getiren bir topluluk olmaktır. Türkiye’nin folklorik değerlerini, dil güzelliklerini, kültürel öğelerini tanıtan konferans, panel, sempozyum, geziler vs. düzenlemektir.

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÜNYA DİLİ TÜRKÇE TOPLULUĞU 2018-2019

ETKİNLİK PLANI

ETKİNLİK

NUMARASI

ETKİNLİĞİN ADI,

AMACI VE KAZANIMLARI

ETKİNLİĞİN

YERİ VE ADRESİ

ETKİNLİĞİN

TARİH VE SAATİ

MALZEME VE İHTİYAÇLAR

KULLANILAN KAYNAKLAR

1.

ORYANTASYON KAHVALTISI

1. Topluluk amaçlarının açıklanması. Yeni üyelerin diğer üyelerle tanışıp, kaynaşmasını sağlamak.

WOSWOS CAFE

BAHÇELİEVLER

ANKARA

13 EKİM 2018

SAAT: 10.00

2.

ANITKABİR ZİYARETİ

1. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Haftası kapsamında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrini ziyaret etmek.

ANITTEPE/ ANKARA

10 KASIM 2018

SAAT: 09.00

3.

1 KASIM HARF İNKILÂBI KAPSAMINDA TÜRK DİL KURUMU ZİYARETİ

1. 1 Kasım 1928 Harf İnkılâbı’nı kutlamak ve Türk Dil Kurumu yetkilileri ile Türkçemizin güncel durumu ve sorunlarını paylaşmak.

TÜRK DİL KURUMU

ÇANKAYA/ ANKARA

1 KASIM 2018

PERŞEMBE

4.

DÜNYA DİLİ TÜRKÇE TOPLULUĞU 4. YAŞ GÜNÜ VE 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI ÇERÇEVESİNDE GELECEĞİN ÖĞRETMENLERİNE MEKTUP DAĞITIMI

1. Öğretmenler Günü’nü kutlamak ve topluluğu tanıtmak. Öğretmenlik mesleğinin birlik ve beraberliğine ilişkin farkındalık yaratmak.
  2. Geleceğin öğretmenlerine, şimdiki öğretmen adayları tarafından mektup dağıtmak.

23 KASIM 2018

CUMA

5.

ANKARA KİTAP FUARI BULUŞMASI

1. Ülkemizin önemli yazarları ile tanışmak ve kitaplarını imzalatmak.

ANKARA TİCARET ODASI (ATO) KONGRE MERKEZİ

SÖĞÜTÖZÜ/ANKARA

23 ŞUBAT 2019

6.

ÜNLÜ ŞAİRLERİ BESTELENEN ÜNLÜ ŞİİRLERİ KONULU ŞARKI/TÜRKÜ DİNLETİSİ

1. Türkiye’nin ünlü şairlerinin bestelenen en güzel şiirlerini dinleyicilerle paylaşmak.

F BLOK

KONFERANS SALONU

26 ŞUBAT 2019

7.

ÖZGÜR KİTAP ETKİNLİĞİ

1. Özgür kitap etkinliği ile kitap okumayı eğlenceli bir aktivite hâline getlrimek.

MERKEZ KAMPÜSÜ

19 MART 2019

• İLGİLİ KİTAPLARIN SATIN ALINMASI

8.

BİLGİ YARIŞMASI

1. Türk Dili, Türk Tarihi ve Türk Edebiyatı konulu bilgi yarışması düzenleyerek üniversitenin her fakültesinden öğrencinin katılabileceği bir bilgi yarışması gerçekleştirmek.
  2. Yarışma sonucunda kazanan katılımcı/katılımcılara ödüller vermek.

GAZİ KONSER SALONU

17 NİSAN 2019

ÇARŞAMBA

• İLGİLİ SALONUN TAHSİS EDİLMESİ
  • İLGİLİ AFİŞLERİN HAZIRLANMASI VE ASILMASI
  • KAZANAN KATILIMCI/ KATILIMCILARA ÖDÜLLERİNİN VERİLMESİ

SPONSOR

9.

TÜRK DİLİNE HİZMET EDEN KİŞİLERE ÖDÜL TÖRENİ

1. Türk diline yıllarca hizmet etmiş ve Türk dilinin gelişimine katkı sağlamış kişilere ödül vermek.

,

F BLOK

KONFERANS SALONU

30 NİSAN 2019

• İLGİLİ KİŞİLERE VERİLECEK ÖDÜLLER

10.

YILSONU VEDA YEMEĞİ

1. Topluluğumuzdan ayrılan ve mezun olan üyelerimize teşekkür edilmesi, veda.

ASPAVA RESTAURANT

ANIT CADDESİ