Gazi Eğitim Fakültesi Dünya Dili Türkçe Topluluğu

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÜNYA DİLİ TÜRKÇE TOPLULUĞU AMAÇLARIMIZ

Türk dili dünyanın en eski ve en yaygın dillerinden birisidir. Türkler tarih boyunca geniş bir coğrafyaya yayılmış, çeşitli milletlerle kültür alışverişinde bulunmuştur. Türkçe, bugün 250 milyonu aşkın bir nüfus tarafından çeşitli lehçe ve ağızlarıyla konuşulmaktadır. Dilimiz, Balkanlardan Büyük Okyanus’a Kuzey Buz Denizi’nden Tibet’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada ses bayrağımız olarak dalgalanmaktadır. Dışişleri Bakanlığının verilerine göre yurtdışında yaşayan 5 milyonu aşkın (Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının verilerine göre ise 6,5 milyonu aşkın) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı vardır.

Giderek insanlığın birbirine yaklaştığı ve kültürlerin birbirini etkilediği bir dünyada Türk Dilinin tarihî ve kültürel köklerinin güçlülüğüne bağlı olarak etki alanının genişlemesi, ses bayrağımız olan Türkçemizi bir dünya dili olma yolunda hedefe daha da yaklaştırmaktadır.

Bu bağlamda topluluğumuzun genel amacı; yurtdışında yaşayan soydaşlarımızı, aynı dili konuştuğumuz kardeş milletlerimizle Türkçemizi tüm yönleriyle ele almak; bir dünya dili olma yolunda Türkçenin geleceğine ışık tutacak çalışmalar ve etkinlikler yapmaktır. Türkçemizin dünya üzerindeki konumunu, gelişimini, dününü, bugününü ve yarınını ele almak; tarihimiz dilimiz ve kültürümüz bağlamında çalışmaktır.

Dünya dili olma yolunda Türkçenin güzel ve doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayan; Türk Dilini ve Edebiyatını, toplumu yansıtan bir inceleme alanı olarak gören, bunun yanında Türk kültürünün evrensel kültür içindeki yerini belirleyen, akademik anlamda bilgi üreten, tarihi bugünle buluşturup toplumsal gelişme sürecini inceleyen; dinamik hedefleri olan, edebiyat ve dil açısından misyonunu yerine getiren bir topluluk olmaktır. Türkiye’nin folklorik değerlerini, dil güzelliklerini, kültürel öğelerini tanıtan konferans, panel, sempozyum, geziler vs. düzenlemektir.

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÜNYA DİLİ TÜRKÇE TOPLULUĞU 2020-2021

ETKİNLİK PLANI

ETKİNLİK

NUMARASI

ETKİNLİĞİN ADI,

AMACI VE KAZANIMLARI

ETKİNLİĞİN

YERİ VE ADRESİ

ETKİNLİĞİN

TARİH VE SAATİ

MALZEME VE İHTİYAÇLAR

KULLANILAN KAYNAKLAR

1.

TANIŞMA TOPLANTISI

a.Topluluk amaçlarının açıklanması. Başkan ve yönetim kurulu seçimi. Yeni üyelerin diğer üyelerle tanışıp, kaynaşmasını sağlamak.

10 Şubat 2021

SAAT:19.30

2.

DRAMA İLE TÜRKÇE EĞİTİMİ

a.Doç. Dr. Başak Uysal ile dramanın Türkçe Eğitimi’ne olan katkılarının konuşulması

15 MART 2021

3.

TÜRKÇE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MEZUNLARIYLA SÖYLEŞİ

a.İzleyicilere Türk Dili, tarihini ve kültürünü tanıtmak.

21 MART 2021

SAAT:19.00

4.

KARİYER GÜNLERİ

a. Arş. Gör. Kürşat Kaya ile Türkçe Öğretmenliği bölümü öğrencileri için kariyer planlama üzerine söyleşi

10 NİSAN 2021

SAAT:19.00

5.

15 NİSAN 2021

SAAT: 19.00

6.

15 MAYIS 2021

7.

KARİYER GÜNLERİ

22 MAYIS 2021

8.

TÜRK EDEBİYATI ÜZERİNE SÖYLEŞİ

a.Çocuk edebiyatı alanında tanınmış olan Bestami Yazgan ile söyleşi.

30 MAYIS 2021

PAZAR

SAAT: 17.00

9.

TOPLULUK YILSONU VEDA TOPLANTISI

a.Dönem sonunun gelmesiyle birlikte veda toplantısı yapılması.

2 HAZİRAN 2021

ÇARŞAMBA