Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Program Adı

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

 

Eğitim-Öğretim Modeli

Örgün

 

Programın İçeriği

Bu programda hayat boyu öğrenme perspektifinde bireysel öğrenmeyi destekleyici, öğrenci merkezli ve yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır. Aldıkları en üst düzeyde kuramsal ve uygulamalı eğitim, kazandıkları deneyim ve beceriler, kendilerine kolayca iş edinme olanağı sağlamaktadır.

Tıbbi Laboratuvar teknikerleri aşağıdaki becerilere sahip olmalıdır:

Ekip üyesi olarak çalışabilme becerisi.

Veri kaydı ve gözlemlerde detaylara dikkat.

Karar verme yetenekleri.

Güçlü iletişim becerileri.

Karmaşık ekipmanları çalıştırmak için teknik bilgi birikimi.

 

Eğitim-Öğretimin Gerçekleştiği Yer

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Gölbaşı yerleşkesi Ankara şehir merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Gölbaşı ilçesinde bulunmaktadır. Üniversitemize ait Gölbaşı Kampüsümüzde yer alan Yüksekokulumuz kendine ait iki binada eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Adres: Gazi Üniversitesi, Gölbaşı Kampüsü, No: 10/10, 06830-ANKARA

 

İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı

Yok

 

Öğrenim Ücreti

Programda, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen süre içinde, eğitim almakta olan öğrencilerin öğrenci katkı payı tutarı Devlet tarafından karşılanır. Ayrıntılı bilgiye, her eğitim-öğretim yılı için yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Cumhurbaşkanı Kararı incelenmelidir.    

 

Mesleğin Gerektirdiği Kıyafet ve Donanım Malzemesi

Öğrencilerin, ilgili profesyonel işe uygun ve çalışanlar için gerekli yönergeler dâhilinde bir kıyafet yönetmeliğine uymaları gerekir. Tıbbi laboratuvar teknikerleri, riskleri belirlemek ve azaltmak için kuruma ve faaliyete özgü bir risk değerlendirmesi gerçekleştirmeli ve tümü potansiyel olarak enfeksiyöz materyaller içerebilen klinik örneklerle çalışırken standart önlemleri uygulamalıdır. Uygun kişisel koruyucu ekipman kullanımı, el hijyeni uygulamaları, maske kullanımı gibi evrensel uygulamalar tıbbi laboratuvar teknikerlerinin sorumluluğundadır. Programa giren tüm öğrenciler, klinik laboratuvar uygulamalarına katılmak için uygunluk gereksinimlerini karşılamalıdır. Bu bağlamda Hepatıt B, Tetanoz ve PPD test yöntemi ile immünizasyon durumu değerlendirilir ve gerekli aşılar uygulanır.

 

Ders Uygulamasında Gerekli Malzemeler

Tıbbi laboratuvarlar, rutin olarak çeşitli karmaşık kimyasal, biyolojik, hematolojik, immünolojik, mikroskobik ve bakteriyolojik testleri yapmak zorundadır. Bu günlük uygulamaları verimli ve doğru bir şekilde gerçekleştirmek için bir tıp laboratuvarının çok çeşitli ekipmanlara ihtiyacı vardır. Bunlar arasında mikroskoplar, hematoloji analizörleri, kan gazı analizörleri, otoklavlar, santrifüj vd. yer almaktadır.

 

Staj Koşulları

Öğrencilerin eğitim öğretimlerinde kazandıkları teorik bilgileri uygulamayla desteklemeleri ve becerilerini geliştirmeleri amacıyla yapacakları stajlarda uygulanacak usul ve esaslar Gazi Üniversitesi Staj/İşyeri Eğitimi Yönergesi çerçevesinde düzenlenmiştir.

Staj Zaman ve Süresi: Stajlar eğitim-öğretimin olmadığı yaz aylarında yapılır. Bir stajın süresi kesintisiz en az 30 iş günüdür. Stajlar, Staj Komisyonunun kabul ettiği ilgili özel ya da kamu kuruluşlarında yapılmaktadır.

 

Kısmi Zamanlı Çalışma İmkânı

Gazi Üniversitesi Öğrenci Danışma Burs ve Sosyal Hizmetleri Biriminin (http://odm.gazi.edu.tr/) yürütücülüğünde; öğrenci çalıştırmak isteyen birimlerden alınan talepler ve Üniversitenin imkânları doğrultusunda Üniversite Yönetim Kurulunda belirlenen kontenjan sayısınca, ihtiyacı olan öğrencilere Üniversitenin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı statüde iş imkânı sağlanır.

 

Yurt İmkânı

Üniversitemizce yurt imkânı sağlanamamakla birlikte yerleşkelerimiz yakınlarında Devlet yurtları ile özel yurtlar bulunmaktadır.

 

Burs İmkânı

KYK Bursları, TEV Bursları ve Özel Burslar ile Yemek Bursu hakkında Gazi Üniversitesi Öğrenci Danışma Burs ve Sosyal Hizmetleri Biriminin internet sayfasında (http://odm.gazi.edu.tr/) bilgilendirmeler yapılmaktadır.

 

Rehberlik ve Psikolojik Danışma

Öğrencilerin sorunları önceden görmek ve önlemek, potansiyellerini keşfetmek ve zenginleştirmek ve sorunlarla başa çıkmak için gerekli becerileri geliştirebilmeleri için programımızdaki tüm öğrencilerimize rehberlik ve danışmanlık hizmeti sağlanır.

Mezunlarımız, tıbbi laboratuvar teknikeri olarak işe başlayabilir veya kariyerlerini ilerletmek için bir lisans programına başvurabilirler.

 

Program hakkında ayrıntılı bilgi (Bilgi Paketi) için bakınız: https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=24&curSunit=240404664