TÜRKİYE'DE OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ KONFERANSI

TÜRKİYE'DE OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ KONFERANSI

Otomotiv Mühendisleri Derneği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Otomotiv Mühendisliği Konferansı 09.02.2017 tarihinde Otomotiv Mühendisleri Derneği başkanı Sayın Prof. Dr. Serdar YÜCESU ve sektörünün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Otomotiv Bilim ve Teknoloji Topluluğu olarak konferansta bulunduk. Bu konferansta otomotiv mühendislerinden beklentiler, akademik çalışmalar ve kamu açısından otomotiv mühendisliği, eğitim planları açısından otomotiv mühendisliği, otomotiv mühendisliği eğitimi için alt yapı ihtiyaçları konularında değerlendirmeler yapıldı ve yol haritaları çizildi.

Açılış konuşmaları Sayın Prof. Dr. Serdar YÜCESU, Sayın Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN, Sayın Doç.Dr. Hasan Ali ÇELİK tarafından gerçekleştirildi.

Konferansa katılan konuşmacılardan ASO Başkanı Sayın Nurettin ÖZDEBİR  üniversitelerden en büyük beklentilerinin, pratik ve iletişim kurabilen mühendislerin yetiştirilmesi olduğunu söyledi. Sanayinin üniversitelerden en büyük beklentisinin iletişim becerisi, takım halinde çalışabilme ve işe en verimli halde çabuk adapte olabilmesine de değinen Özdebir,  “Örneğin biz, ASO olarak, özel bir teknik kolej kurduk. Burada mühendislik fakültelerine beceri sahibi öğrenciler göndermek için çaba sarf ediyoruz. Bir başka sorun olarak da otomotiv mühendisliği bölümleri öğrencilerinin pratik eğitimini fabrikalarda yeterince gerçekleştiremedikleridir. Bazı üniversitelerimiz bu yönde başarılı işbirlikleri kurabiliyorlar.” dedi.

Üniversitelerin sanayiyle işbirliğine Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zeynep Erkunt Armağan da değinirken, ülkemizdeki motor ve motor komponentleri üreticisi eksiğinin üniversite öğrencilerinin tasarım ağırlıklı çalışmalara önem vermemelerinden kaynaklandığını söyledi. Öğrencilere tasarıma gereken değeri göstermelerinde tavsiyelerde bulunan Erkunt, öğrencilerin lisans mezuniyetinden sonra farklı bir alanda yüksek lisans yapmaları gerektiğini de söyledi.

Üniversitemiz öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Duran ALTIPARMAK otomotiv mühendisliğinde eğitim stratejilerine değindi. Bologna sürecinin öneminden de bahseden Altıparmak, en önemli hedeflerin derece ve diplomaların tanınırlığının artırılması, mezunların istihdam edilebilirliğinin artırılması, uluslararası rekabette yer almak, öğrenme süresini esas alan öğrenci iş yükü hesabına göre kredi sistemi oluşturmak olduğunu söyledi.

Bizler de Otomotiv Bilim ve Teknoloji Topluluğu olarak, değerli bilgilerini bizlerle paylaşan katılımcılara ve değerli öğretim üyelerimize teşekkür ederiz.