Kara Tren Sesleniyor: Karabağ’da Talan Var, Hocalı’da Soykırım
3 Mart 2020 | 10:12

Hocalı Katliamının 28’inci yılı dolayısıyla Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi ABD ve Türk Sanatı Topluluğu tarafından hazırlanan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD ve TRT Avaz’ın desteklediği ‘Karabağ’da Talan Var, Hocalı’da Soykırım’ resim sergisinin tanıtımı için Ankara Tren Garı’nda program düzenlendi.

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu, TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar,  Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanı Necdet Ünüvar, Azerbaycan Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, MHP Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Merve Menekşe, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, öğretim üyeleri, öğrenci ve davetliler katıldı.

 

 

Rektörümüz Uslan: Bu Yılki Etkinliğimiz Çok Daha Anlamlı

Rektörümüz Prof. Dr. Uslan, Ankara Tren Garı’nda TCDD’nin ev sahipliğinde Gazi Üniversitesi olarak böylesi önemli ve anlamlı bir anma töreninde birlikte olmaktan duydukları mutluluğu ifade ederek sözlerine başladı. Gazi Üniversitesinin evrensel bilgiyi üretirken, milli değerlerine de sahip çıkan bir eğitim kurumu olduğuna değinen Rektörümüz, “Gazi Üniversitesi nerede zulüm varsa ona karşı duran, nerede mazlum varsa onun yanında olan, zalimi asla sevmeyen, dualarına mutlaka mazlumları da ekleyen kaliteli akademik ve idari kadrosuyla ülkemizin marka üniversitelerinden biridir. Söz konusu Türk coğrafyası, Hocalı, Doğu Türkistan, Kudüs ise Gazi Üniversitesi daima öncü rolünü üstlenir ve bu coğrafyadaki tüm mazlumlara sahip çıkar” ifadelerini kullandı.

 

 

Göreve geldiklerinden bu yana Hocalı Katliamı ile ilgili etkinlikler düzenlendiklerini anımsatan Rektörümüz, bu yılki etkinliğin çok daha farklı anlamı olduğuna vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti: “Bu yılki etkinliğimiz bu salonun dışına hatta başkentimiz Ankara’nın dışına taşan ve tüm Anadolu coğrafyasında farkındalık oluşturacak bir etkinlik olacak. Bu nedenle trenle Anadolu’yu gezecek resim sergimiz çok daha fazla insan tarafından görülebilecek ve Hocalı Katliamı için daha fazla ses getirecek” diye konuştu. Rektörümüz son olarak, Hocalı Katliamında Ermenilerce soykırıma uğrayan 613 Hocalı şehidine Allah’tan rahmet diledi.

‘Katliam Değil Soykırım’

Hazar İbrahim, Hocalı'da yaşananların katliam değil ‘soykırım’ olduğuna vurgu yaparak, şehitlerin kanının yerde kalmaması için sadece askeri gücün değil Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin de önemli olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Hocalı Soykırımının 28. yıl dönümünde gençleri bilinçlendirmek, milli duygularda farkındalık yaratmak amacıyla, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCCD ve TRT Avaz’ın desteğiyle bu yılki etkinliğin Anadolu’da Ermeni soykırımına uğramış şehirlerde resim sergisi düzenleneceğini belirterek, Türk Sanatı Topluğuluğu ve desteklerini esirgemeyen Rektörümüze teşekkürlerini iletti.

 

 

Konuşmalarının ardından salonda Türk ve Azerbaycan bayrakları açıldı. Daha sonra perona geçen heyet ve misafirler vagonun içinde yer alan resim sergisini gezdikten sonra Doğu Ekspresi’ni uğurladılar.

Hocalı Katliamının 28’inci yılı nedeniyle milli konularda farkındalık oluşturmak ve aynı acıları yaşamış farklı coğrafyalardaki Türklerin kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla oluşturulan sergi, Kayseri, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış ve Kars’ta Doğu Ekspresi’nin mola verdiği vakitlerde ve seyahat esnasında ziyaret edilebilecek.

 

 

Sergi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi ABD ve Türk Sanatı Topluluğu tarafından 60 sanatçıya gönderilen işgal altındaki Karabağ’da Ermenilerin tahribine uğrayan Türk eserlerine ait fotoğraf karelerinin sanatçılarda uyandırdığı duyguların yansıtıldığı eserlerden oluşuyor.

 

 

background image