GAZİ ÜNİVERSİTESİ AZERBAYCAN CUMHURİYETİ’NİN 100.YILINI BAKÜ’DE “KEDERDE BİR SEVİNÇTE BİR” ETKİNLİĞİ İLE KUTLADI
24 Ekim 2018 | 10:19

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı ve Gazi Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğu Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. Yılını “Ankara’dan Bakü’ye, Kederde Bir, Sevinçte Bir” başlığında bir dizi etkinlikle Bakü’de 15-19 Ekim 2018 tarihlerinde Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi’nin ev sahipliğinde kutladılar.

Gazi Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğu Akademik Danışmanı Doç.Dr. Meltem Demirci KATIRANCI’nın  “Kalbimdeki Azerbaycan” başlığında Azerbaycan özellikle “Hocalı Soykırımı” etkinliklerinin merkezinde topluluğu tanıtan, Azerbaycan’daki öğrencilerle birlikte çalışılmasına yönelik konuşması, Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru’nun

Azerbaycan Cumhuriyetinin 100 yılında Anadolu’dan Kafkasya’ya Ermenilerin Gerçekleştirdiği Kültürel Soykırım” konulu konferansı ve geçtiğimiz 26 Şubat’ta Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı ve Gazi Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğu tarafından düzenlenen  "Duyulmayan Çığlık Hocalı" yarışması eserlerinin Bakü Sergisi büyük ilgi gördü.

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan ÖZORAL, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi Rektörü Ceyran MAHMUDOVA, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Gülşen  KENGERLİ, öğretim üyeleri ve öğrencilerin dışında değerli  konukların başta TRT Avaz olmak üzere basının da büyük ilgi gösterdiği bu etkinlikler sırasında "Duyulmayan Çığlık Hocalı"  yarışmalı sergisi eserlerinin Ermenilerin yaşattığı soykırımdaki haklılığımızın anlatımını güçlendirmek için Azerbaycanlı kardeşlerimize   armağan edildiğini gösteren Rektörümüz Prof.Dr. İbrahim USLAN’ın imzasını taşıyan belge Bakü Büyükelçimiz tarafından Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi Rektörüne takdim edildi.

Bu etkinlikler için Bakü’ye iki öğretim üyesi dışında, Duyulmayan Çığlık Hocalı Uluslararası Resim ve Heykel Yarışmasında derece alan sanatçılardan Dr. Öğr.Üyesi Engin GÜNEY (Ondokuz Mayıs Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Rüçhan KEÇECİ(Fırat Üniversitesi),Öğr.Gör. Atanas KARAÇOBAN(Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi),Songül YILMAZ-Yunus İRKEN (Gazi Üniversitesi) katıldılar. Ayrıca Gazi Üniversitesinde her eğitim öğretim yılında yapılan Hocalı Şehitlerini Anma Törenini düzenlemede görev alan, Hocalı Şehitleri için adalet arayışına yaptıkları eserlerle önemli katkı sağlayan Gazi Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğunun başkanı Adem ÖCAL ve Topluluğun Yönetim Kurulu Üyeleri, Büşra ARSLAN, Yaren OKUMUŞ, Eylül KAPKAÇ, Cemal Umut PARLAK, Sinan KÖK, Abdurrahim ZEHİR, Kader Nida SAVAŞ da Azerbaycan’a giden heyetin içinde yer aldılar.

Gazi Üniversitesinin oluşturduğu bu heyet konferans, sergi etkinliklerinin yanı sıra çeşitli müzeleri, tarihi yerleri dolaştılar, Halk Ressamı Arif AZİZ’in atölyesinde misafir edildiler, Guba Şehitliği ve Bakü Şehitler Hıyabanı, Haydar ALİYEV ve Ebulfez ELÇİBEY’in kabir ziyaretlerinde bulundular.

Azerbaycan Cumhuriyeti Təhsil Nazirliyi (Eğitim Bakanlığı) Bakan Yardımcısı Feridun KURBANOV tarafından kabul edilerek özellikle Hocalı ile ilgili çalışmaları için teşekkür edilen Gazi Üniversitesi Heyeti öz kardeşlerinin ülkesi Azerbaycan’dan kurduğu yeni bağlar, edindiği güzel dostluklar, biriktirdiği güzel anılarla 19 Ekim saat 18.00 de Ankara’ya döndü.

 

background image